Световен ден на ходенето 2022 - община Лозен

03. октомври 2022 г. Българската федерация Спорт за всички /БФСВ/ организира за 30-ти пореден път Национална спортна проява „Световен ден на ходенето 2022“ с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта. Проявата се осъществява  под патронажа на министъра на младежта и спорта Весела Лечева. Световният ден на ходенето е проява от Държавния спортен календар на федерацията за 2022 г. и се финансира по „Програма за развитие на спорта за всички“ на ММС в изпълнение на  Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 – 2024”. 

Националната проява Световен ден на ходенето ще се проведе в 15 общини от страната.

Домакин на проявата за Столична община е с. Лозен, СО – район „Панчарево“, а организатор на спортното събитие е спортен клуб „Сортист Лозен – спорт за всички“.

Събитието ще се проведе на 8 октомври (събота)  от 10.00 ч. на стадиона на село Лозен, когато ще бъде даден и стартът на туристическата обиколка с маршрут:

с. Лозен (стадиона) – стар Самоковски път – вр. Лалина могила – стадиона

Жителите и гостите на на район „Панчарево“, които се включат в туристическата обиколка, или просто решат да поспортуват със семействата си на открито на стадиона в Лозен, ще се насладят на музика, награди, красиви панорамни гледки и добро настроение.

Спортното събитие цели да се популяризират системните занимания и особено ходенето като физическа активност и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.

                                                                                        

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СПОРТ ЗА ВСИЧКИ /БФСВ/ организира за 29-ти пореден път Национална спортна проява Световен ден на ходенето ‚2021 с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта. Проявата се осъществява под патронажа на министър Андрей Кузманов. Световният ден на ходенето е проява от Държавния спортен календар на федерацията за 2021 г., по „Програма за развитие на спорта за всички“ на ММС и е в изпълнение на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 – 2024”.

Национална проява Световен ден на ходенето ще се проведе в 16 Общини от страната, както следва:

2 октомври – Разград – градски парк – 10:00 ч.;

3 октомври –
Велинград – походи с отделни маршрути , по групи – 10:00 ч.;
Асеновград – разклона за НПК – Асенова крепост -10:00 ч.;
Кула – градски парк – стадион – 10:00 ч.;
Столична Община – район Панчарево/Лозен/ – стадион Лозен – 11:00 ч.;
район Връбница – Мрамор- старт – пенсионерски клуб – 11:00 ч.;
Добрич – площад Свобода;
СК Простор; паметник на деспот Добротица – 10:00 ч.;
Дупница – площад Свобода – 10:00 ч.;
Ловеч – алея „Баш Бунар“ – 10:00 ч.;
Плевен – парк Кайлъка „Моста“ – 9:00 ч.;
Пловдив – гребен канал – 10:00 ч.;
Самоков – КЪМП ТРАК спортно училище “Никола Велчев“ – 10:00 ч.;
Сандански – парк „Свети Врач“ – 8:00 ч.;
Варна – три маршрута – Аспарухово – Джанавара;
Виница – Аладжа манастир; устието на Камчия – Черноморец – 9:00 ч.;
Габрово – от всички точки на града до местността „Градище“– 8:00 ч. -през целия ден ;

9 октомври;
Враца – площад паметник Лъвчето – 8:00 ч.;
Благоевград – Моста на Благоевградска Бистрица – алея на здравето – 11:00 ч.

В световен мащаб проявата е част от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА.

Спортното събитие цели да се популяризират системните занимания и особено ходенето, като физическа активност и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.

В Световния ден на ходенето, Българска федерация спорт за всички, предава като послание към Общините , призив за насърчаване на повече хората от всички възрастови и социални групи, към системни спортни занимания, здравословен начин на живот с цел популяризиране на спорта за всички.